Ο καιρός στο Ντράφι τώρα

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πέθανε ο Mandelbrot, ο εμπνευστής των Fractals.


Ο γαλλο-αμερικανός μαθηματικός Mandelbrot, ο ιδιοφυής εφευρέτης της "Μορφοκλασματικής Γεωμετρίας" (geometrie fractale) που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των φυσικών φαινομένων που θεωρούνταν ως μη μετρήσιμα, όπως τα σύννεφα ή οι ακτογραμμές, πέθανε την Πέμπτη 14/10/2010 στις ΗΠΑ.


Οι ανακαλύψεις του είχαν εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως η Γεωλογία, η Ιατρική, η Αστρονομία, η Μηχανολογία, αλλά επίσης και η Οικονομολογία και η Ανατομία.


Πέθανε στο Κέιμπριτζ, από καρκίνο στο πάγκρεας σε ηλικία 85 ετών, δήλωσε η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο μαθηματικό, "ένα ισχυρό πνεύμα, αυθεντικό, που ποτέ δεν δίστασε να κάνει καινοτομίες και να παλέψει ενάντια στις καθεστηκυίες απόψεις".


Γεννήθηκε στη Βαρσοβία, στις 20 Νοεμβρίου του 1924, σε μια Εβραϊκή οικογένεια Λιθουανικής καταγωγής. Για να γλιτώσει από τη ναζιστική απειλή κατέφυγε στη Γαλλία με την οικογένειά του, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Με μια προσέγγιση που θεωρείται από τους συναδέλφους ότι βρίσκεται στο περιθώριο των συμβατικών μαθηματικών, ο Mandelbrot ανέπτυξε τα κλασματικά αντικείμενα (objects fractals) μια νέα τάξη μαθηματικών αντικειμένων, των οποίων τα ανομοιόμορφα περιγράμματα θα μπορούσαν να μιμηθούν τις ανομοιομορφίες που βρίσκονται στη Φύση.

Πηγή:
- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: